Specificatiile ISO 14001
In vederea unei implementari cu succes a sistemului de management al mediului ISO 14001 (implementare ISO 14001) organizatia trebuie sa inteleaga deplin specificatiile standardului si elementele esentiale, cum ar fi planificarea si politica de mediu, implementarea si operationalizarea, actiunile corective, preventive si analiza efectuata de management.
Aceste aspecte reunesc cerintele esentiale prevazute de standardul ISO 14001. Mai jos vom face o scurta trecere in revista a acestora.
A. Cerinte generale ISO 14001
1. Precizarea si documentarea domeniului de aplicare al sistemului de management al mediului ISO 14001 in cadrul organizatiei
2. Documentarea, gestionarea, controlul si implementarea unui sistem de management al mediului in cadrul organizatiei astfel incat acesta sa asigure imbunatatirea continua
B. Politica de mediu
In vederea fundamentarii unui sistem de managemnt al mediului ISO 14001 in cadrul unei organizatii este necesara definirea politicii de mediu a acesteia. Politica de mediu este in concordanta cu impactul actiunilor, activitatilor, proceselor, serviciilor si produselor organizatia fata de mediu. Politica de mediu include:
1. O structura ce permite elaborarea obiectivelor legate de mediu
2. O asigurare privind imbunatatirea continua
3. O asigurare legata de prevenirea poluarii, gestionarea deseurilor si a consumului de energie
4. O asigurare legata de respectarea reglementarilor si a cadrului legal cu privire asupra mediului
In momentul in care politica de mediu este implementata si documentata, organizatia are responsabilitatea morala sa comunice aceasta politica catre toti angajatii si sa se asigure sa politica este accesibila publicului.
C. Planificarea ISO 14001
Partea de planificare din cadrul standardului ISO 14001 cuprinde definirea cerintelor legate de aspectele de mediu, cerintele legale sau de alta natura, a obiectivelor, tintelor si a altor programe importante.
1. Aspectele de mediu
Este necesar ca organizatia sa dezvolte, documenteze si sa implementeze un proces sigur si verificabil care sa permita identificarea facila a aspectelor de mediu si a impactului acestora cu privire la actiunile, activitatile, serviciile si produsele organizatiei. Acest proces trebuie sa inclusa capabilitatea nu doar de a identifica si documenta aspectele de mediu esentiale, in vederea estimarii semnificatiei impactului asupra mediului, dar si de a stoca aceste informatii, actualizandu-le ori de cate ori apar modificari in cadrul actiunilor, serviciilor prestate si a produselor fabricate de catre organizatie.
2. Cerintele legale si de alte natura impun organizatiei sa dezvolte, sa documenteze si sa implementeze un proces sigur si verificabil care sa identifice cu usurinta cadrul legislativ necesar si reglementarile juridice specifice, specificand, de asemenea, metodele de a obtine informatii.
3. Obiective si tinte
Organizatia trebuie sa stabileasca obiective si tinte specifice pentru fiecare din aspectele de mediu semnificative. Obiectivele trebuie sa fie documentate.
D. Implementare ISO 14001 si operare
Implementarea si operarea reprezinta cel de al patrulea element esential al standardului ISO 14001. Acesta etapa este subordonata cerintelor politicii si planificarii. In acest stadiu regasim sapte elemente distincte:
1. Structura si responsabilitatea
2. Instruirea, sensibilizarea si competenta
3. Comunicarea
4. Documentarea sistemului de management al mediului
5. Controlul documentelor
6. Controlul operatiilor
7. Pregatirea si raspunsul in cazul declansarii unor urgente