HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)
Termenul HACCP reprezinta un acronim al Hazard Analysis Critical Control Point, venind din limba engleza, putand fi tradus ca „Analiza riscurilor si controlul punctelor critice”.
HACCP inglobeaza un pachet de norme cu aplicabilitate in domeniul alimentar si farmaceutic, axandu-se pe identificarea unor categorii de riscuri specifice, pe determinarea punctelor de control al acestor riscuri concomitent cu definirea unor masuri preventive.
Sistemul HACCP a fost dezvoltat sub forma unui sistem de securitate microbiologica in cadrul primelor programe spatiale, pornind de la obiectivul necesitatii evitarii intoxicarii alimentare a astronautilor aflati la distante de zeci de mii de kilometri fata de pamant.
In cadrul acelei perioade majoritatea sistemelor de control se bazau doar pe verificarea produsului final, astfel pentru ridicarea gradului de siguranta se presupunea alocarea unui efort urias constand in controlarea tuturor produselor finite.
HACCP a aparut, asadar, din necesitatea elaborarii unui sistem preventiv.
Conceptul original al HACCP a fost dezvoltat de societatea Pillsbury si de laboratoarele armatei americane.
In ultimii ani aplicarea HACCP a cunoscut o dezvoltare exploziva in cadrul industriei alimentare, in cadrul sectoarelor de productie de carne, produse marine, fabricarea lactatelor etc.