• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

BS 10500, standardul international ISO anti-mita

Organismul national britanic de standardizare membru ISO, British Standards Institute (BSI), a inaintat o propunere privind un nou standard international ISO care va ajuta organizatiile din intreaga lume sa isi elaboreze masuri eficiente anti-mita. Membrul ISO reprezentand SUA, American National Standards Institute (ANSI) a invitat toate partile interesate sa isi prezinte observatiile si comentariile privind aceasta propunere pana pe 14 decembrie 2012.

Potrivit propunerii BSI, noul standard international ISO va furniza o serie de cerinte pentru tratarea riscurilor legate de darea si luarea de mita in sectoarele public si privat si va putea fi aplicat de organizatiile de toate marimile si tipurile. Standardul se va referi la mita asa cum este ea definita de legile in care isi desfasoara activitatea o anumita organizatie si nu va furniza indrumari pentru reducerea infractiunilor inrudite, ca frauda si spalarea de bani.

In plus, standardul propus aprobarii de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare va tine cont de informatiile si indrumarile prezentate in mai multe documente relevante, printre care ISO 27001:2005, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate – Sisteme de management al securitatii informatiei – Cerinte, si de Conventia Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei.

Redam mai jos prezentarea standardului anti-mita de pe site-ul BSI.

BS 10500 – Standardul anti-mita

In mai multe tari au avut loc recent mai multe cazuri de mita in legatura cu licitatiile si contractele publice. Organizatiile care isi desfasoara activitatea in tari in care riscul de coruptie este ridicat isi doresc sa aiba la dispozitie un cadru riguros si o schema de verificare independenta, care sa le ajute sa isi demonstreze angajamentul fata de buna guvernare si etica in afaceri.

Ce este BS 10500?

Nimanui nu ii place sa se gandeasca la organizatia sa in acest fel, insa, din nefericire, infractiunile ca luarea de mita si coruptia se intampla cu adevarat. De aceea, BSI a dezvoltat BS 10500, Specificatie pentru sistemele de management anti-mita, care ofera instructiuni pas cu pas, care va ajuta sa luati deciziile corecte.
Deoarece legislatia anti-mita a devenit tot mai dura, riscul de coruptie a crescut si el, in special pe piata mondiala. Se preconizeaza ca liniile directoare anti-mita consacrate vor deveni o cerinta in mediul de afaceri.
Organizatiile au nevoie de practici solide anti-mita pentru a-si imbunatati continuu procesele si nivelul de protectie, lantul de aprovizionare si angajatii.

BS 10500 ofera o abordare anti-mita sistematica, care incurajeaza organizatiile sa isi monitorizeze in mod curent si sa isi imbunatateasca masurile de control proportional cu riscurile pe care le au de infruntat. In acest mod, ele sunt capabile sa identifice si sa rezolve vulnerabilitatile intr-un stadiu initial – inainte ca acestea sa aiba ocazia sa degenereze.

Care sunt avantajele standardului?

Viitorul standard international ISO anti-mita:
• Permite familiarizarea cu noua legislatie anti-mita;
• Da mai multa incredere, ofera o reputatie mai buna si atrage mai multe contracte;
• Identifica riscurile de timpuriu si dovedeste implementarea masurilor de raspuns;
• Asigura respectarea legislatiei;
• Gestioneaza riscurile din companie si lantul de aprovizionare;
• Imbunatateste continuu cele mai bune practici de gestionare a riscurilor.

12th August 2014 - BS 10500, standardul international ISO anti-mita » standarde

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE