• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

Siguranta – Sustenabilitatea si standardul ISO 14001

Cum se imbina conceptul de sustenabilitate cu standardul ISO 14001: Siguranta

Prima parte a acestei serii de articole s-a concentrat asupra manierei in care ISO 14001 ne poate oferi indrumari despre cum sa reducem energia si deseurile. Acum ne concentram atentia asupra modalitatilor prin care ISO 14001 ne poate ajuta sa ne imbunatatim siguranta. Desi unii ar putea putea argumenta ca siguranta tine de fapt de domeniul standardului OHSAS 18001 – care il urmeaza foarte indeaproape pe ISO 14001, deoarece a fost conceput dupa modelul acestuia – preferam sa folosim ISO 14001 ca sablon in acest exercitiu.

Responsabilii conceperii standardului au fost constienti si de capactitatea de adaptare universala a acestuia, dupa cum se reliefeaza in introducerea ISO 14001, care precizeaza: “Elementele [ISO 14001] pot fi aliniate sau integrate in cele ale altor sisteme de management… ca acelea destinate sanatatii si sigurantei la locul de munca.” Definitia “mediului” in standardul ISO 14001 include si oamenii ca parte a imprejurimilor care trebuie sa fie ocrotite.

Siguranta este foarte importanta in cadrul fabricilor, iar in Statele Unite, OSHA (Administratia pentru Siguranta si Sanatate Profesionala) acorda o importanta sporita sigurantei si sanatatii muncitorilor. Orice cadru industrial este sensibil in mod special la considerentele care privesc sanatatea si siguranta si la reglementarile OSHA, 29 CFR 1910, care acopera aproximativ intreaga sfera de interes.

Esentiale, de asemenea, in cadrul fabricii, sunt si managementul sigurantei proceselor (PSM) si mentenanta preventiva (PM), doua indicii potential importante asupra sigurantei, absenta carora s-ar putea dovedi dezastruoasa pentru muncitori si chiar pentru vecinii lor din apropiere. Exemple graitorare despre ce lucruri rele s-ar putea intampla neurmand regulat un program PSM si/sau PM includ accidente companiei BP de la Texas City, Prudhoe Bay si scurgerea de petrol din Golf Deepwater Horizon. Mai recent, scurgerea de petrol Exxon din Montana ofera un alt exemplu.

Insa, singure, reglementarile si chiar procedurile detaliate si voluminoase ale unei companii sau instructiunile sale de munca, nu pot transforma un cadru industrial mai sigur sau in conformitate cu OSHA. Angajatii sunt cei care – si, mai specific, angajatii bine instruiti si competenti – inteleg si isi indeplinesc responsabilitatile postului pentru a munci in siguranta. Aici se adauga si elementele standardului ISO 14001 (cu accentul pe conformitatea cu standardul).

Siguranta si ISO 14001 se suprapun in punctele standardului 4.4.1 (resurse, roluri, responsabilitati si autoritate) si 4.4.2 (competenta, formare si sensibilizare), acolo unde managerii seniori si de nivel intermediar se intersecteaza cu muncitorii. Sa evaluam siguranta imbunatatita ca un exemplu de oportunitati sustenabile care sunt usor de urmarit si fara prea mare efort, si sa aplicam analiza ISO 14001 pentru a prinde aceste oportunitati si a le urmari prin intermediul exercitiului privind obiectivele si telurile.

In primul rand, unitatea trebuie sa aiba o politica referitoare la mediul de lucru si sa isi incorporeze telurile privind siguranta in obiectivele de sustenabilitate a fabricii. Apoi, cele doua elemente ale ISO 14001 amintite mai sus, implementarea si functionarea, vor juca rolul principal. Este de o importanta covarsitoare ca rolurile, responsabilitatile si autoritatea anumitor reprezentanti manageriali sa fie in acord cu cerintele ISO 14001, ceea ce se traduce prin faptul ca rolul lor este de a se asigura ca fabrica si angajatii acesteia functioneaza intr-un mod sigur si eficient, aderand la toate normele si reglementarile aplicabile privitoare la mediu, sanatate si siguranta si, de asemenea, in acord cu cerintele ISO 14001.

Punctul 4.4.2 recomanda ca trebuie sa fim siguri ca tot personalul fabricii efectuand sarcini care au potentialul de a cauza un impact (negativ) semnificativ sa fie suficient de competent si sa isi inteleaga pe deplin responsabilitatile. Proportiile competentei sale sunt indicate de nivelul de educatie, de formarea interna si de experienta, ca si de alti factori subiectivi care ar trebui sa fie documentati in mod regulat.

Insa, in cazul de fata, in loc sa efectueze o analiza a aspectelor si a impactului, personalul fabricii responsabil cu gestionarea sigurantei ar trebui sa initieze mai degraba o verificare a programelor de formare puse la dispozitia personalului. Aceasta s-ar incadra la punctul 4.4.2 al standardului ISO 14001, sectiunile a) – d), pentru a garanta eficacitatea unei astfel de formari, dar si pentru a evalua competenta pe termen lung a personalului care a beneficiat de instructaj de corectare a observatiilor si neconformitatilor remarcate in timpul auditului intern regulat ISO 14001 sau a auditurilor externe de terta parte, ori in timpul oricarui audit sau inspectie interna privind siguranta fabricii, sau ca urmare a unor accidente inregistrate si documentate sau a altor vatamari suferite de angajati.

Unul dintre instrumentele manageriale care urmaresc eficacitatea sigurantei muncitorilor ca mijloc de a reduce la minim accidentele, deversarile si alte evenimente care i-ar putea afecta nefavorabil – pe ei insisi sau mediul inconjurator (sau care ar genera, cel putin, deseuri in exces sau ar folosi resursele naturale in mod ineficient) este atasarea programelor PSM si PM. La randul lor, acestea ar fi atasate la tabelele de formare a muncitorilor si ar fi evaluate suplimentar ca verificare finala in timpul oricarui audit intern de rutina privind mediul, sanatatea si siguranta sau in timpul oricarui audit al sistemului de management al mediului. Orice oportunitate de imbunatatire remarcata, care ar duce si la imbunatatiri ale sustenabilitatii, ar fi introdusa in sistem pentru a fi folosita cu prima ocazie.
(Un articol de Gabriele Crognale, consultant in managementul mediului si sustenabilitate)

27th August 2011 - Siguranta – Sustenabilitatea si standardul ISO 14001 » Noutati ISO

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE