Laborator de Spectroscopie Gamma obtine acreditare ISO 17025
Laboratorul libanez de Spectroscopie Gamma primeste acreditarea ISO 17025 cu sprijinul programului de cooperare tehnica IAEA
15 martie 2012. Laboratorul de Spectroscopie Gamma al Comisiei Libaneze a Energiei Atomice (LAEC) a fost acreditat conform standardului ISO 17025. Aceasta distinctie se refera la sistemul de management al calitatii care garanteaza ca procedurile manageriale si tehnice aplicate in cadrul laboratorului sunt in conformitate cu cerintele internationale privind calitatea. Recent primitul certificat ISO 17025 ii acorda laboratorului o recunoastere la nivel international si reflecta increderea generala in serviciile sale.
Laboratorul LAEC pune la dispozitie servicii analitice destinate sectoarelor public si privat si emite certificate asupra continutului de nuclizi radioactivi prezent in bunurile si alimentele importate si exportate, cum este laptele pentru sugari, sucurile si faina, ca si in probele de mediu. Laboratorul foloseste spectroscopia gamma pentru a determina cantitatea de nuclizi radioactivi din aceste produse, masurand valorile radioactivitatii care trebuie sa se incadreze in limite acceptabile pentru a fi potrivite pentru uzul si consumul uman. Laboratorul poate sa determine in acest mod daca produsele sunt eligibile pentru piata alimentelor.
Laboratorul este primul dintre laboratorele analitice din statele membre ARASIA care primeste o acreditare ISO 17025. Domeniul acreditarii acopera “toate masuratorile gamma, identificarea nuclizilor radioactivi si calculul activitatii in probele de mediu (apa, aer, sol) si produsele consumabile”.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), prin intermediul programului sau de cooperare tehnica, a sprijinit LAEC si Laboratorul de Spectroscopie Gamma in special de la infiintarea sa in 1996 si a jucat un rol esential in procesul de acreditare ISO. Laboratorul analitic a fost dezvoltat prin doua proiecte de cooperare tehnica nationala care au ajutat LAEC sa isi consolideze capacitatile stiintifice si tehnologice si referitoare la resursele umane de care dispune, ca si planificarea generala a laboratorului. Tot personalul laboratorului a urmat programe bursiere fie in laboratorul IAEA din Seibersdorf, fie in alte laboratoare din intreaga lume. “Chiar si seful laboratorului a petrecut mai mult de opt luni ca bursier academic in Viena” a remarcat dr. Bilal Nsouli, directorul LAEC. Pe langa expertiza tehnica a personalului, toate echipamentele de laborator au fost achizitionate prin intermediul programului de cooperare tehnica IAEA.
In procesul de acreditare ISO 17025, un proiect de cooperare tehnica regionala araba privind implementarea sistemului de management al calitatii a servit drept punctul de plecare pentru obtinerea certificarii ISO. Prin acest proiect, IAEA a oferit programe de formare si a sprijinit acumularea continua a cunostintelor despre controlul si managementul calitatii, organizand vizite stiintifice, delegatii ale expertilor si diferite activitati conexe, cum ar fi seminariile si atelierele pe teme asociate. IAEA a efectuat si exercitii de testare a competentelor, care constituiau o conditie preliminara pentru acreditarea laboratorului.
“Suntem foarte mandri ca am primit acreditarea ISO 17025. Cand este vorba despre a emite certificate de laborator pentru bunuri si alimente, este necesar un inalt nivel de incredere,” a spus dr. Nsouli. “Acreditarea ISO este o marca internationala care dovedeste ca se poate avea incredere in rezultatele unei organizatii,” a continuat el. “Ea asigura credibilitatea serviciilor noastre si ne deschide usi la nivel international pentru acest tip de afacere. Suntem recunoscatori IAEA si programului sau de cooperare tehnica, care ne-a ajutat sa obtinem acest rezultat remarcabil si a contribuit la dezvoltarea socioeconomica a tarii noastre.”
In momentul de fata, alte doua laboratoare LAEC se pregatesc sa primeasca acreditarea ISO, ceea ce va creste si mai mult credibilitatea laboratoarelor LAEC si va crea o piata a serviciilor potential largita. Programul de cooperare tehnica IAEA ofera sprijin in procesul de acreditare al ambelor laboratoare. (dupa o stire iaea.org)