ISO la sedinta plenara a COP 15
In cadrul sedintei plenare, COP 15 incurajat secretariatul UNFCCC si agentiile de sponsorizare ale Sistemului global de observare terestra sa puna in aplicare cadrul pentru pregatirea materialelor orientative, standardelor si ghidurilor de raportare pentru sistemele terestre de observare climatica, sub forma unui mecanism – cadru comun intre ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) si agentiile relevante ale Organizatiei Natiunilor Unite – cum ar fi Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, Organizatia Meteorologica Mondiala si Organizatia Natiunilor Unite pentru Mediu.
Acest cadru normativ abordeaza reglementarile necesare si informatiile-ghid cu privire la variabilele climatice esentiale asociate cu aspecte cum ar fi cota apelor raurilor, gradul de acoperire cu zapada, utilizarea terenurilor si biomasa. De asemenea, ISO a sustinut propria sesiune de informatii pe 12 decembrie, ca parte a seriei evenimente colaterale organizata de UNFCCC.
Pentru aceasta sesiune de la sfarsitul anului trecut, din partea ISO au luat cuvantul d-l Bapak Noor, vice-presedinte al ISO / TC 207/SC 1 si reprezentant al Indoneziei la COP 15, inlocuind-o pe d-na Anne-Marie Warris.
O perspectiva deosebita a fost oferita de d-na Anne Arquit Niederberger, in numele organizatiei de caritate private, Fundatia Natiunilor Unite. Portofoliul prezentat de ISO s-a referit la standardele de comensurare si raportare a gazelor cu efect de sera – seria ISO 14064 si ISO 14065.
In plus, standardele ISO adreseaza provocarile legate de definirea metodologiilor concrete utilizabile in sprijinirea diferendelor anterioare ale UNFCCC privind “masurarea, raportarea si verificarea” la nivel national a activitatlor specifice.
In acest sens, fundatia ONU a subliniat avantajele posibile oferite de ISO ca dezvoltator al liniilor directoare de bune practici legate de elementele de baza ale sistemelor de management climatic, care pot aborda aspecte cum ar fi politicile organizationale climatice in conjunctura cu obiectivele nationale, stabilirea de obiective clare in lupta impotriva schimbarilor climatice, punerea in aplicare a initiativelor relevante si urmarirea progreselor realizate in timp.