• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

Componenta comitetelor ISO

Comitetele ISO sunt alcatuite din organismele membre ISO. Acestea pot alege sa fie membri participanti (P) sau membri observatori(O), ultima categorie fiind deschisa membrilor corespondenti ISO.

In cazul membrilor participanti, acestia faciliteaza procesul de negociere si de creare a consensului in cadrul tuturor partilor interesate, contribuind la procesul de negociere internationala.

Detalii despre tipurile diferite de participare sunt oferite in capitolul 4, sectiunea „Oportunitati pentru influentarea activitatii ISO”.

La intalnirea comitetelor ISO, membri sunt reprezentanti de delegatii din cadrul cadrul comitetelor nationale.

Se asteapta de la reprezentatii nationali sa reprezinte viziunea membrilor in activitatea generala a comitetului si sa participe la revizuirea activitatii comitetului.

Cand este necesar si posibil, participarea va lua forma prezentei la intalnirile comitetului.

Un delegat la intalnirea comitetului poate fi aceeasi persoana care a fost nominalizat de catre un organism membru ISO sa fie expert in cadrul unui grup de lucru.
Tinand cont de activitatile zilnice desfasurate, nu sunt diferente relevante intre comitetele tehnice si subcomitete.

Cu toate acestea, exista diferente importante fata de grupurile de lucru.

Gruprile de lucru sunt create sa se ocupe de sarcini specifice si sunt desfiintate dupa indeplinirea acestora.

Membrii grupurilor de lucru sunt experti de la care se astepta sa-si puna la dispozitie cunostintele si experienta proprie in contextul unui proiect specific de standardizare la care contribuie.

Expertii sunt nominalizati de catre membri care au agreat sa participe in mod activ in proiect (P- membri si categoria A si D membri de legatura ). Acestia actioneaza in nume personal.

Conducerea delegatiilor este desemnata de organismul membru pe care acestia il reprezinta. Sarcina lor este de a prezenta o pozitie nationala cu privire la toate aspectele in cadrul intalnirilor ulterioare, cat si a asigura o viziune omogena a propriilor delegati cu privire la aceste aspecte.

Reprezentantii delegatilor sunt responsabili pentru participarea eficienta a delegatiilor proprii, asigurand un feedback adecvat in raport cu organizatiile pe care le reprezinta.

Functiile ISO discutate pana acum – reprezentanti nationali, sef de delegatie, experti – pot fi descrise drept „predominant contributoare”. Alte exemple ale acestui tip de functii se refera la reprezentanti de legatura si membri ai comitetelor de editare ( incuzand pozitia de editor de proiect). Alte functii de baza ISO sunt cele cu caracter de conducere.

Acestea includ:

• Directorul de proiect
• Coordonatorul ( unui grup de lucru )
• Presedintele (unui comitet tehnic )
• Secretarul

Pentru descrierea acestor functii de conducere cititi capitolul 3: „Cum sunt dezvoltate standardele internationale ?”

19th February 2011 - Componenta comitetelor ISO » Noutati ISO

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE