Certificare ISO 22000 HACCP
Standardul a fost elaborat de catre experti din industria alimentara alaturi de persoane reprezentative din cadrul unor organizatii internationale specializate, in stransa cooperare cu comisia Codex Alimentarius, organism creat in comun de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura – United Nations’ Food and Agriculture Organization (FAO) si World Health Organization – Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) pentru a dezvolta standarde alimentare.
Standardul ISO 22000 (HACCP) e proiectat pentru a permite tuturor tipurilor de organizatii din cadrul lantului alimentar sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare.
Astfel de organizatii includ producatorii de nutreturi, producatorii de alimente primare, poducatori alimentari, operatori de transport si de stocare, subcontractorii punctelor de vanzare cu amanuntul – alaturi de alte tipuri de organizatii cum ar fi producatorii de echipamente, de materiale de ambalare, de agenti de curatare, aditivi sau alte ingrediente alimentare.
Standardul ISO 22000 – 2005, Sisteme de management al sigurantei alimentare – Cerinte pentru orice organizatie participanta la lantul alimentar, a fost publicat pe 1 septembrie 2005. Este primul din familia de standarde pentru managementul sistemelor de siguranta alimentara.
Acest standard international detaliaza cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentare care combina urmatoarele elemente recunoscute general in a garanta siguranta alimentelor de-a lungul lantului de aprovizionare / distributie, pana la punctul de consum final:
• Management interactiv
• Management sistemic
• Programe de conditionare
• Principii HACCP
Un beneficiu important se refera la faptul ca ISO 22000 faciliteaza implementarea Codexului HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza riscului si controlul punctelor critice) pentru igiena alimentara de catre varii organizatii internationale, acesta putandu-se face intr-o maniera armonizata, care nu difera de la tara la tara sau de la produs la produs.