• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

Certificare ISO 17025

In ziua de azi, organizatiile care doresc sa aiba un succes de lunga durata pe piata trebuie sa furnizeze constant produse si/sau servicii de inalta calitate. Imbunatatirea calitatii a devenit o importanta strategie de afaceri la nivel national si international. Cele mai multe companii folosesc sisteme ale calitatii ca metoda de asigurare a consecventei si a conformitatii produselor sau serviciilor cu o serie de standarde sau cu asteptarile clientilor.

Laboratoarele joaca un rol important in garantarea calitatii. Standardul ISO 17025 poate fi folosit atat pentru a dezvolta un sistem de management al calitatii aplicabil intr-un laborator dar si pentru evaluarea laboratorului de catre clienti si terte parti. Standardul poate fi folosit si ca un criteriu pentru acreditarea laboratoarelor prin certificare ISO 17025 sau acreditare ISO 17025. Functionarea in conformitatea cu standardele internationale este extrem de importanta pentru ca laboratoarele sa garanteze validitatea si comparabilitatea globala a rezultatelor incercarilor si etalonarilor. Unul dintre obiectivele utilizarii standardelor internationale este de a reduce numarul de teste impuse in comertul national si international.

Standardul ISO 17025:2005 specifica cerintele generale privind competenta de a efectua incercari si/sau etalonari, inclusiv luare de probe, acoperind incercarile si etalonarile efectuate prin metode standardizate, metode nestandardizate si metode dezvoltate in laborator.

Standardul ISO 17025 pentru laboratoarele de incercari este un standard care poate fi utilizat de catre societatile care realizeaza verificari sau etalonari. In cadrul acestora se pot numara laboratoarele de incercari care ofera servicii si catre terti, dar si laboratoarele in care aceste servicii alcatuiesc un segment al inspectarii si certificarii de produse.

Consultanta ISO 17025 poate fi aplicata tuturor laboratoarelor, indiferent de numarul angajatilor si de dimensiunea domeniului care acopera activitatile de incercare si/sau etalonare. Atunci cand un laborator nu intreprinde una sau mai multe dintre activitatile acoperite de ISO/IEC 17025:2005, cum ar fi luarea de probe si proiectarea/dezvoltarea unor noi metode, cerintele acestor clauze nu se aplica.

ISO 17025 vine in ajutorul laboratoarelor care isi dezvolta un sistem de management al calitatii si al operatiunilor administrative si tehnice. Clientii laboratoarelor, autoritatile de reglementare si organismele de acreditare ISO 17025 pot folosi, la randul lor, standardul, pentru a confirma sau a recunoaste competenta laboratoarelor. Standardul pentru acreditare laboratoare nu a fost conceput pentru a fi folosit ca baza pentru certificarea laboratoarelor.

Conformitatea cu cerintele de reglementare si de siguranta ale functionarii laboratoarelor nu este acoperita de ISO 17025.

Standardul ISO/IEC 17025 este alcatuit din cinci elemente – domeniu, referinte normative, termeni si definitii, cerinte de management si cerinte tehnice.

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE