Simbolurile grafice si standardele ISO
Limbajul international al simbolurilor grafice ISO
Simbolurile grafice
Daca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, ea da, de asemenea, posibilitatea a o mie de interpretari. Acest lucru poate fi considerat acceptabil in domeniul artei, insa, cand un simbol grafic – a carui intentie este sa comunice, de pilda, informatii legate de siguranta – nu transmite mesajul corect, atunci consecintele pot fi foarte grave.
Comisia tehnica ISO/TC 145 se ocupa de aceasta problema. Printre altele, ea a dezvoltat ISO 9186, Graphical symbols – Test methods for judged comprehensibility and for comprehension – simbolurile grafice – metode de testare a posibilitatii evaluate de intelegere si a intelegerii, standard care propune un protocol constand din doua teste: un test de apreciere a posibilitatii de intelegere si un test de intelegere propriu-zisa. Aceasta metoda poate fi folosita pentru a determina care simboluri sunt cele mai potrivite pentru a comunica eficient mesajul dorit.
ISO 7010, Graphical symbols – Safety colours and safety signs – Safety signs used in workplaces and public areas – simboluri grafice – culori de siguranta si semne de siguranta – semne de siguranta folosite la locul de munca si in zone publice – ofera o metoda de a comunica informatii de siguranta printr-o colectie de semne concepute pentru folosirea in orice spatiu de lucru, amplasament sau sector in care pot fi ridicate probleme legate de siguranta.
Semne de avertizare pe plaja si in alte medii acvatice
In timpul verii, multi oameni isi petrec vremea pe plaja sau in parcuri acvatice si terenuri de joaca, dar, fie ca este vorba despre mare, lac sau piscina, mediul acvatic poate fi periculos, mai ales cand conditiile climatice sunt defavorabile.
Indicatoarele si steguletele de avertizare pot constitui un ajutor de nepretuit in a atrage atentia oamenilor asupra riscurilor si in a arata unde sunt disponibili salvamarii si alte mijloace de ajutor. De buna seama, aceste indicatoare si stegulete trebuie sa fie inteligibile tuturor. Din cauza cresterii continue a comertului international, a calatoriilor si a mobilitatii, este necesara gasirea unei metode generale pentru comunicarea informatiei despre siguranta la un nivel international.
Uzand de o abordare international armonizata, standardul format din trei parti ISO 20712 (privind indicatoarele pentru siguranta in apa si steguletele de siguranta de pe plaja) raspunde nevoii de a standardiza un sistem de oferire a informatiilor legate de activitatile acvatice, sistem care se bazeaza pe cat de putin posibil pe cuvinte pentru a fi inteles. Standardul consta din urmatoarele parti:
ISO 20712-1:2008, Water safety signs and beach safety flags – Specifications for water safety signs used in workplaces and public areas – semne de siguranta pentru apa si stegulete de siguranta pe plaja – specificatii pentru semnele de siguranta pentru apa folosite la locul de munca si in zone publice;
ISO 20712-2:2007, Water safety signs and beach safety flags – Specifications for beach safety flags – Colour, shape, meaning and performance – semne de siguranta pentru apa si stegulete de siguranta pe plaja – specificatii pentru steguletele de siguranta de pe plaja – culoare, forma, semnificatie si eficienta;
ISO 20712-3:2008, Water safety signs and beach safety flags – Guidance for use – semne de siguranta pentru apa si stegulete de siguranta pe plaja – ghid de folosire. (sursa: iso.org)