• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

O lume in schimbare cu ajutorul standardului ISO 26000

Responsabilitatea sociala – o lume in schimbare cu ajutorul standardului ISO 26000

Cu peste 300 de participanti si mai mult de 50 de vorbitori din sectorul privat si public, incluzand organisme nationale de standardizare, forumul ISO 26000 organizat de ISO in noiembrie 2012 a reprezentat o oportunitate pentru a discuta despre experienta, cele mai bune practici si lectile invatate, precum si pentru a sublinia necesitatea de a imbunatati numite domenii.

Obiectivul forumului a fost acela de a oferi idei Organizatiei internationale pentru standardizare cu privire la utilizarea standardului ISO 26000 si la viitorul acestuia. Nu au fost introduse amendamente la standard si nu s-au adaugat noi proiecte in cadrul programului de lucru ISO, insa ideile participantilor au fost puse la dispozitia fostului secretariat comun al grupului de lucru ISO cu privirea la responsabilitatea sociala, in vederea discutiilor pe diverse zone de interes.

Toate standardele ISO sunt dezvoltate pe principiile transparentei, deschiderii, impartialitatii, consensului, eficacitatii, relevantei, coerentei si urmeaza criteriul dezvoltarii ulterioara. ISO 26000 nu face exceptie, conform declaratiilor scretarului general ISO, Rob Steele.

O lume in schimbare

Rezultat al eforturilor a peste 400 de experti si 200 de observatori din peste 99 de tari si 42 de organizatii internationale, ISO 26000 a fost dezvoltat cu o larga participare a partilor interesate, din diverse regiuni ale globului, existand si un echilibru din punct de vedere a genului participantilor. Standardul orientativ nu are calitatea unui sistem de management si nu este destinat certificarii de terta parte, dar face fata aspectelor legate de depasirea provicarilor economice, ambientale si societale ale unei societati in continua schimbare, asa cu reiese din opinia dlui Cajazeira, presedinte ISO 26000 PPO.

Un alt vorbitor, dl Carlor Alberto Griner, director resurse umane in cadrul companiei Suzano Pulp and Paper, a explicat de ce utilizeza standardul ISO 26000: “Activam intr-un mediu de afaceri complex, in diverse orase si contexte si credem ca cea mai buna modalitate de a asigura continuitatea afacerii consta in echilibrarea a trei aspecte fundamentale: cel economic, cel ambiental si cel societal, prin responsabilitatea sociala.

La constructia celei mai moderne facilitati de prelucrare a materiilor prime provenite din exploatarea eucaliptului, din cadrul celui mai sarac stat brazilian, compania a preferat sa lucreze cu forta de munca locala, fara a apela surse externe. Rezultatul s-a materializat in faptul ca peste 60% din persoanele implicate in activitatea companiei provin din zone locale. Totodata s-au facut investitii in instruirea a peste 5600 de profesionisti in domeniu.
Luarea in considerare a doleantelor societatii reprezinta aspectul primordial actiunilor sustenabile in viitor, iar standardul ISO 2600 ne-a ajutat sa ne indeplinim obiectivele.”

O populariate in crestere

O cautare pe Google folosind termenul de “ISO 26000” ofera la momentul de fata peste 2 milioane de rezultate.

Kristina Sandberg, secretar ISO 26000 PPO, a evidentiat interesul crescut la nivel mondial pentru standardul ISO 26000. O cercetare realizata de PPO a arata faptul ca peste 60 de tari au adoptat standardul si inca alte 20 sunt in plin proces de revizuire in vederea adoptarii. Mai mult, textul standardului ISO 26000 este disponibil acum in 22 de limbi diferite.

Staffan Saderbeg, vicepresedinte ISO 26000 PPO, a atras atentia cu privire la modalitatile in care consultantii, organismele nationale de standardizare, factorii politici si diverse organizatii folosesc standardul ISO 26000 in diverse activitati, politici orientative si documente ce promoveaza responsabilitatea sociala. Exista la ora actula in mediul academic peste 3000 de articole si 50 de carti care au ca fundament standardul ISO 26000.

Deja o serie de organizatii precum Maersk, NovoNordisk, TeliaSonera, HSB, HM, Suzano, Petrobras, Veolia, Air France, Toshiba, AB Volvo, Takeda, Panasonic, British Telecom, TRS si Toyota au adoptat standardul.

In cadrul conferintei s-a ajuns la un acord intre participanti cu privire la faptul ca ISO 26000 promoveaza transparenta si comunicarea, ajutand la crearea unor punti de legatura intre partile interesate. Ca exemplu, in urma respectarii prevederii standardului, organizatia Swedish housing cooperation (HSB) si-a instruit angajatii cu privire la drepturile omului, angajandu-se intr-un dialog cu toate partile interesate la nivel local. Standardul a ajutat la celeritatea realizarii proiectelor, concluzionandu-se ca ISO 26000 poate promova dezvoltarea afacerilor si obtinerea de rezultate economice fructuase.

Participantii au cazut de acord ca ISO reprezinta consensul legat de ceea ce intelegem prin responsabilitate sociala. Dwight Justica, consilier politici in cadrul Confederatiei internationale a sindicatelor din comert, a declarat ca standardul este un ghid exhaustiv si concis cu privire la modalitatile in care o organizatie trebuie sa actioneze, fiind din acest motiv extrem de folositor. Standardul reprezinta o convergenta de idei cu privire la ce semnifica responsabilitatea sociala pentru organizatii.

Participantii la discutii au aratat cum ajuta organizatiile standardul ISO 26000 in ceea ce priveste aspectele legate de protejarea diversitatii biologice, sustinerea non-discriminarii, instruirea fortei de munca, conturarea politicilor publice si multe alte domenii. S-au evidentiat si o serie de provocari.

Fara doar si poate exista o tendinta in ceea ce priveste interesul si implementarea standardului, cu toate acestea ramane deschisa una din cele mai mari provocari: doresc cu adevarat organizatiile o lume dezvoltata durabil ?

11th April 2013 - O lume in schimbare cu ajutorul standardului ISO 26000 » Articole

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE