• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

ISO 50001 si consumurile mondiale de energie

Noul standard ISO 50001 ar putea influenta 60% din consumurile mondiale de energie

29 iunie 2011. Dupa ce Uniunea Europeana si-a prezentat de curand viitoarea directiva asupra eficacitatii energetice, un nou instrument este disponibil in aceeasi chestiune, deoarece AFNOR (Asociatia Franceza de Standardizare) tocmai a publicat si ea standardul ISO 50001. Charles-Pierre Bazin de Caix, sef de proiecte de standardizare in cadrul AFNOR, ne prezinta acest standard.

AFNOR tocmai a anuntat publicarea standardului ISO 50001. Puteti sa ni-l prezentati?
Charles Pierre Bazin de Caix : Standardul ISO 50001 reprezinta un sistem de management al energiei. Obiectivul sau este de a ajuta intreprinderile si organizatiile in general sa isi dezvolte o gestiune metodica a energiei. Acest standard vine in completarea altor sisteme de management, cum ar fi ISO 9001 pentru calitate sau ISO 14001 pentru mediu, caci el are aceeasi structura si aceleasi fundamente. El se bazeaza tot pe principiul imbunatatirii continue, ca si celelate standarde mentionate.

Care este spiritul acestui standard?
CP-BC : Standardul abordeaza doua aspecte: in primul rand eficacitatea energetica, aceasta insemnand ca trebuie sa identificam, la nivelul fiecarui post de consum, modul de imbunatatire a randamenentului si de obtinere a aceluiasi produs sau serviciu cu mai putina energie. ISO 50001 permite, de asemenea, si abordarea performantei energetice globale a unei organizatii. Pentru aceasta trebuie sa ne intrebam cum anume ar putea o intreprindere, in general, sa-si imbunatateasca functionarea pentru a reduce consumul energetic. Trebuie oare reluat in calcul circuitul de transport sau schimburile cu exteriorul? Trebuie oare schimbat vectorul energetic, produsa energia la fata locului sau folosita electricitatea, de pilda?

Care sunt principalele etape ale implementarii ISO 50001?
CP-BC : Pentru inceput, trebuie intocmit un inventar sub forma de diagnostic; acesta va constitui o buna baza de plecare pentru imbunatatire si pentru politica organizatiei. Aceasta din urma va trece in revista ansamblul utilizarilor date energiei si al consumului de referinta. Toate datele de intrare energetice sunt contabilizate, fie vorba de electricitate, de consumul de carburanti sau de combustibil solid. Domeniul ales trebuie sa fie cat mai cuprinzator posibil, asa cum se intampla si in cazul ISO 14001. O intreprindere ar trebui sa includa in consumul de energie si deplasarile salariatilor.

Odata stabilit diagnosticul energetic, organizatia isi defineste indicatorii de performanta energetica (IPE), urmand o metodologie inregistrata si revazuta in mod regulat. Respectand principiul de imbunatatire continua, trebuie fixate si obiective care sa conduca la implementarea masurilor care vizeaza imbunatatirea.

Cui se adreseaza ISO 50001 ?
CP-BC : Oricine poate fi, potential, interesat de acest standard. El este destinat sa fie folosit de orice tip de organizatie, fie publica, fie privata, standardul adresandu-se in special activitatilor industriale si celor comerciale. Reiese din mai multe studii ca standardul se poate aplica unui mare numar de procente din consumatorii mondiali de energie – si anume 60%. Acest lucru nu vrea sa insemne ca se va reduce consumul mondial cu 60%, ci ca se poate actiona asupra a 60% din acest consum.

Care va fi legatura dintre standardul european EN 16001 privind eficacitatea energetica si nou lansatul ISO 50001?
CP-BC : Standardul ISO 50001 va inlocui standardul european EN 16001 al sistemului de management al energiei, publicat in 2009. In cateva saptamani, noul standard ISO va fi preluat in colectia de standarde europene. In Europa, intreprinderile care erau deja certificate EN 16001 nu vor trebui decat sa sustina un audit de recertificare pentru a fi certificate ISO 50001. Nu e nevoie sa fie reluata toata metodologia, deoarece exista o mare coerenta intre cele doua standarde. Daca a fost mai bine subliniat angajamentul managerial in ISO 50001, spiritul ramane, totusi, acelasi, in ciuda diferentelor de vocabular. In Europa exista la ora actuala 200 de intreprinderi certificate EN 16001; ele ar putea cu usurinta sa treaca auditul de certificare ISO 50001. In Franta, acest lucru ar putea interesa cinci mari intreprinderi. Una dintre ele, Schneider Electric France, tocmai a fost certificata ISO 50001, de altfel.

Daca ISO 50001 s-a inspirat atat de puternic din EN 16001, atunci elaborarea sa a pus probleme in sanul ISO?
CP-BC : Din cele 160 de tari pe care le numara Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), 61 dintre ele au hotarat sa participe la elaborarea ISO 50001. La nivel global, am avut de-a face cu un proiect destul de bazat pe consens, sustinut in principal de Statele Unite si de Brazilia, ambele avand responsabilitatea de secretari tehnici insarcinati cu dezvoltarea standardului. Statele Unite au venit cu un document de referinta – standardul lor american in aceasta privinta (ANSI MSE 2000:2008 Un sistem de management pentru energie), insa acesta nu corespundea spiritului si structurii ISO 14001, contrar standardului european EN 16001. S-au purtat discutii si asupra aspectelor conceptuale: europenii aveau o obordare cantitativa si s-au luptat pentru prevederea unui plan de monitorizare in standardul ISO 50001, contrar parerilor Statelor Unite. Insa, in sfarsit, elaborarea standardului a durat numai trei ani, deci putin mai putin decat durata medie de elaborare a unui standard ISO.
(Un interviu realizat de Florence Roussel pentru www.actu-environnement.com). sursa: www.actu-environnement.com/

3rd July 2011 - ISO 50001 si consumurile mondiale de energie » Articole

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE