• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

ISO 16001: Camfil Farr examineaza consumul energetic

ISO 16001: Camfil Farr isi examineaza in detaliu consumul energetic, reducandu-si factura cu 30%

DNV Business Assurance a inmanat certificarea ISO 16001 uzinei Camfil Farr din departamentul Oise, transformand-o, astfel, in cea de-a doua intreprindere franceza care a obtinut aceasta recunoastere.

St Priest, Franta. 7 iunie 2011. Camfil Farr a primit certificarea EN 16001 pentru unitatea sa industriala din Saint-Martin-Longueau (Oise). Oferit de DNV Business Assurance, acest certificat recompenseaza, pe langa conformitatea cu standardul european, si toate demersurile intreprinse de Camfil in sensul gestionarii cheltuielilor sale energetice.

Aflata in Oise, la 70 km de Paris, uzina din Saint-Martin-Longueau – apartinand liderului mondial in solutii de filtrare a aerului – are 180 de angajati. Aici este produsa o gama larga de filtre de aer de eficacitate medie si inalta, destinate turnurilor de birouri, dar si scolilor, aeroporturilor, spitalelor si chiar centralelor nucleare.

Recunoasterea demersurilor intreprinse de Camfil pentru obtinerea ISO 16001 marcheaza un avans al politicilor sale ambientale care au demarat in urma cu mai multi ani si care fusesera deja concretizate prin obtinerea unei certificari ISO 14001 in decembrie 2003. Pentru intreprinderea care si-a fixat misiunea de a furniza oamenilor un aer curat, reducerea impactului asupra mediului este esentiala.

Numeroasele experiente pozitive au condus Camfil sa-si structureze politicile de imbunatatire continua a eficacitatii energetice, dupa cum raporteaza David Guéant, responsabil cu securitatea, mediul si energia in uzina: “Schimbarea unui compresor ne-a permis sa realizam castiguri energetice semnificative. Am facut aceeasi constatare si in ceea ce priveste incalzirea, suprimand gazul propan si pacura pentru a trece la gazul aerian. In continuare, urmand sfaturile unui cabinet de consultanta, am actionat asupra iluminatului dintr-unul din ateliere. Chiar daca acest post nu reprezinta un cost important, modificarile aduse au permis reducerea consumului de electricitate cu 50%, ameliorand, in acelasi timp, calitatea iluminatului. Aceasta operatiune a fost pozitiva pentru bugetul nostru, pentru confortul muncii salariatilor nostri si, extinzand, pentru gestionarea riscurilor de accidentare si pentru managementul calitatii.”

Un demers structurat pe termen lung
Incurajati de aceste experiente, directorii intreprinderii au hotarat in septembrie 2010 sa oficializeze si demersul lor de gestionare a energiei.

“Ne angajaseram in operatiuni de bun simt, evidente, insa metodologia propusa de standardul 16001 avea sa ne permita sa aranjam lucrurile cartografiindu-ne precis cheltuielile noastre energetice. Este un instrument care ne permite sa luam cele mai bune decizii in ceea ce priveste actiunile pe care trebuie sa le intreprindem si sa ne ierarhizam cuplul de castiguri si de cheltuieli. Alegerea DNV ca organism de certificare s-a facut in mod natural, ei fiind partenerii nostri de lunga durata, cei care ne-au ajutat sa obtinem si certificarile ISO 9001 si 14001”, a explicat Emilie Schapman-Augier, responsabila cu calitatea, securitatea si mediul in cadrul Camfil Farr.

Dupa cum a comentat Serge Gathellier, insarcinat cu afacerile la DNV Business Assurance : “Gratie certificarii EN 16001, intreprinderile le pot demonstra clientilor si partenerilor lor ca functioneaza eficace, reducandu-si, in acelasi timp, impactul asupra mediului. Aceasta eficacitate are dublul avantaj de a reduce nevoile energetice si amprenta de carbon, generand si economii. Consumul energetic reprezinta in general un cost semnificativ, susceptibil sa creasca pe masura ce preturile cresc si ele. In acest context, sistemul de management al energiei este binevenit si completeaza perfect demersul impus de ISO 14001”.

Un program in trei etape
Programul energetic al Camfil Farr comporta trei etape: un diagnostic initial; analiza si gestiunea consumului pentru ca ele sa nu creasca; si planificarea actiunilor de optimizare din viitor.

Astfel, prima etapa a constat in inventarierea si cartografierea starii consumurilor. Aceasta operatiune a permis obtinerea unei vizibilitati mai bune, dupa cum a precizat si Emilie Schapman-Augier : “Credeam ca stim cat consuma echipamentele noastre, insa am avut surprize”.

Contoarele instalate in noiembrie 2010 au permis si supravegherea continua a consumului de energie. Datele au fost analizate pentru a determina neconcordantele dintre consumul teoretic si cel real, ca si impactul legat de folosirea masinilor. David Guéant descrie procesul : “Anomaliile, ca de exemplu a uita sa stingi un echipament, sunt scoase la lumina pentru a permite ameliorarea proceselor. Daca observam o crestere a performantei energetice ca urmare a unei modificari a unei masini, aceasta modificare este ulterior transpusa si celorlalte echipamente similare.” Aceasta abordare devine astfel un atu in cadrul supravegherii si gestionarii procedurilor, deoarece o masina care consuma prea mult poate indica o defectiune si poate duce la revizuirea mentenantei sau la cautarea de alte noi materiale.

Sensibilizarea si formarea personalului au fost elemente esentiale in programul energetic initiat de Camfil Farr. Astfel, intreprinderea a lansat o campanie de afisare si de identificare a masinilor pentru a le diferentia pe cele care trebuie stinse de cele care trebuie sa ramana in permanenta in functiune. S-a mai organizat si un instructaj aprofundat al angajatilor care folosesc echipamentele care consuma cel mai mult.

Camfil Farr, care a putut astfel sa economiseasca peste 420 000 euro, se gandeste deja la urmatoarele etape ale programului sau de 3 ani : “ Trebuie sa anticipam viitorul. Vom adapta la termen ciclurile de productie si procedurile necesare limitarii nevoilor energetice ameliorand, de pilda, planificarea, echipamentele si chiar revizuind faza de proiectare a produselor. De altfel, consumul energetic face parte integranta din criteriile retinute pentru achizitionarea de noi echipamente, la acelasi nivel cu alte aspecte legate de mediul inconjurator,” a concluzionat Emilie Schapman-Augier.

Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul intreprinderii Camfil Farr: http://www.camfilfarr.fr/ , ca si site-ul organismului de certificare DNV Business Assurance: www.dnvba.com. sursa: www.lyon-communiques.com

23rd June 2011 - ISO 16001: Camfil Farr examineaza consumul energetic » Articole

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE