• Informații despre certificarea ISO, la un click distanță!

    » V-ati lovit pana acum de rigiditatea unor firme de consultanta ISO sau a unor organisme de certificare in a raspunde simplu la nevoile societatii dvs. de obtinere a unui certificat ISO sau, pur si simplu, de a primi doar anumite informatii? Doriti ca lucrurile sa fie mai simple?

    » Cere o COTATIE DE PRET sau alte informatii GRATUIT

Avantajele utilizarii standardelor ISO in centrele de documentare si biblioteci

Exista mai multe standarde ISO utilizate in centrele de documentare si in biblioteci, de exemplu, ISO 11620:2008, ISO/IEC 10646:2010 si ISO 28560-2:2011. Printre aceste standarde, care sunt elaborate si publicate de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), se numara si un standard care specifica “metodele pentru examinarea documentelor, determinarea subiectelor lor si selectarea termenilor de indexare” (ISO 5963:1985) si un standard care specifica “cerintele pentru un format de schimb generalizat” pentru datele bibliografice (ISO 2709:2008). Atunci cand adoptati un standard ISO, puteti sa va asteptati la cateva avantaje semnificative:

Un schimb de date simplificat

• Unul dintre avantajele utilizarii standardelor ISO este faptul ca puteti sa schimbati cu usurinta date cu o alta biblioteca sau cu un alt centru de documentare care utilizeaza standardele ISO. De exemplu, daca utilizati standardul ISO pentru selectarea termenilor de indexare in centrul dvs. de documentare si doriti sa schimbati termeni de indexare cu un alt centru de documentare care utilizeaza acest standard, puteti fi siguri ca schimbul va decurge fara probleme. La fel, daca utilizati standardul ISO pentru schimbul de date bibliografice si doriti sa faceti schimb de date bibliografice cu o alta biblioteca utilizand acelasi standard, va puteti astepta ca schimbul sa decurga foarte eficient.

Marea disponibilitate a documentatiei

• Un alt avantaj al utilizarii standardelor ISO este ca puteti gasi foarte rapid documentatia relevanta. De exemplu, daca folositi standardul ISO pentru selectarea termenilor de indexare in centrul dvs. de documentare si aveti nevoie de informatii despre un anumit proces de indexare sau de o anumita procedura, puteti gasi cu usurinta informatii despre acest subiect in alt centru de documentare care foloseste acest standard ISO.

Comoditatea unei comunitati internationale de utilizatori

• Al treilea mare avantaj al utilizarii standardelor ISO este capacitatea de a putea apela la o comunitate internationala de utilizatori daca aveti intrebari sau daca aveti nevoie de sprijin. De exemplu, daca biblioteca sau centrul dvs. de documentare utilizeaza standardul ISO pentru codificarea textului multilingv si aveti o intrebare privind codificarea textului multilingv, puteti apela la comunitatea internationala de utilizatori si primi un raspuns prompt la intrebarea dvs. In schimb, daca biblioteca sau centrul dvs. de documentare utilizeaza un standard propriu pentru codificarea textului multilingv, nu veti putea apela la nimeni din afara organizatiei dvs. care sa va poata ajuta sau indruma.
(Un articol de Lisa Nelson)

25th November 2012 - Avantajele utilizarii standardelor ISO in centrele de documentare si biblioteci » Articole

Despre InfoCert

Informatii online despre consultanta ISO, despre managementul calitatii si implementare ISO, certificare ISO 9001, 14001, 22000, 27001, 13485, HACCP, OHSAS 18001, SA 8000.
Citeste in continuare »

Recomandari

Organisme de certificare, Firme de consultanta ISO, Implementare OMFP 946 - Control intern managerial la Institutii publice, Cursuri auditori ISO externi/interni sisteme management, Marcaj CE de conformitate, ANRE